donderdag 9 augustus 2012

Op weg naar betere werkrelaties. Deel 2


Het gebeurt nog wel eens dat mensen klagen dat anderen niet zien hoe hard ze werken, wat ze allemaal voor elkaar hebben gekregen, hoe gecompliceerd één regel op een post-it kan zijn om uit te voeren etc.

Als ik nog even terugga naar het voorbeeld uit mijn blog van 25 mei (eigenwaarde en zelfvertrouwen), dan heb ik toen ik samenwerkte met de secretaresse die later werd ontslagen, te weinig aangegeven wat ik allemaal deed. En toen ik hierover het gesprek aanging werd ik dus niet serieus genoeg genomen.
Pas toen ik terug was en zelf het secretaressewerk ging doen, kwam de waardering. In mijn geval waren voornamelijk punt 2 en 3, zoals die hieronder beschreven worden, van toepassing.

Gewaardeerd worden heb je dus voor een deel zelf in de hand. Zeker als jij je werk goed doet zou het prettig zijn als dit zo af en toe ook wordt uitgesproken.

Hoe kun je nu zelf zorgen dat je waardering krijgt voor jouw inzet?

1. Waardeer jezelf.

In (werk)relaties heeft de waarde die je toekent aan jezelf effect op de ander. En als jij jezelf geen waarde toekent, doet een ander dat wel voor jou. Dat is dan vaak niet datgene wat we willen.

Als jij jezelf niet waardeert, hoe kan een ander dat dan wel doen?

Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer in jou zien dan jijzelf, maar dat zijn degenen die jou al langer kennen. Als deze mensen tegen je zeggen dat je waardevol bent en jij gelooft het niet, of maar tot op zekere hoogte, zul je toch anders overkomen dan wanneer je weet wie je bent en wat je kunt. Het is dus belangrijk dat je over een gezonde dosis eigenwaarde en zelfwaardering beschikt. Twijfel je aan jezelf? Heb je overtuigingen die je in de weg staan? Er zijn voldoende cursussen voor persoonlijke ontwikkeling waar je kunt leren hoe je meer in je kracht komt te staan.

2. Onderhandel.

Als je weet wat je kunt, kun je ook beter onderhandelen over de werkzaamheden die je kunt doen. Schat jezelf dus zo objectief mogelijk in en verkoop jezelf niet onder de maat. Zeker vrouwen zijn vaak geneigd te denken dat ze in bepaalde dingen niet zo goed zijn. Dat is ook de reden waarom vrouwen vaak lagere functies hebben dan mannen. En als het om het tarief gaat zijn vrouwen ook eerder geneigd toe te geven aan bedrijven om hun tarief te verlagen. Dit geldt zowel voor freelancers die werken met een uurtarief als voor mensen die in loondienst werken. Niet voor niets liggen de lonen van vrouwen nog steeds lager dan die van mannen.

3. Laat blijken wat je kunt.

Denk ook niet: "mijn manager weet wel wat ik allemaal doe". Dat kan volledig langs hem of haar heengaan. Er is niets verkeerds mee om soms aan te geven wat je hebt gedaan en welk resultaat dit heeft opgeleverd. Natuurlijk hoeft dit niet bij alles wat je doet anders heb je de kans dat het juist een negatieve uitwerking heeft.

4. Toon interesse in de ander.

Ook werkrelaties zijn relaties. Door oprecht interesse te hebben in de ander, bouw je aan een relatie. Je leert elkaar beter kennen. Daardoor creëer je meer openheid, waardoor vertrouwen ontstaat.

Natuurlijk is het wel van belang dat je kunt waarmaken wat je belooft. Het heeft dus geen zin jezelf veel beter voor te doen dan je bent. Wees jezelf, zoals je werkelijk bent. Niets meer, en zeker niets minder.

Kijk eens op www.espracom.nl voor meer informatie over manieren om in je kracht te staan.
Er is nog plaats op de Secretaresse Boostdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten